Matsmältning med grus i motorn?
What happens in Vegas stays in Vegas. Nope, nope, för matsmältningen råder tyvärr inte denna oskrivna lag. Allt kommer att utspela sig på andra platser och skapa konflikt om inte tuggning, salivering och magsäckens funktioner fungerar. Typiska symptom som ofta nämns av mina klienter och där det i grunden ofta har börjat med en obalans i magsäcken som sedan påverkat resten av matsmältningssystemet kan vara:
Illamående
Sura uppstötningar
Smärta, kramper
Uppsvälld
Gaser, ofta illaluktande
Omväxlande lös och hård i magen eller alltid det ena
Blir väldigt trött och ”orkar inte tänka” efter maten
Detta kan du göra för att stötta matsmältningen och magsäcken
Tugga maten så att den kommer processad vidare till tarmen. Tugga helst 30 gånger. Ja, det är jättemycket, men om du testar en gång så förstår du varför. Maten är finfördelad när den kommer till magen och således möjlig att fortsätta bearbeta.
Släpp mobilen. Japp, ta bort telefonen från matbordet. Forskning visar att när vi har en mobil i rummet så ökar underliggande stress i kroppen, även om den ligger upp och ner vänd längre bort... Kroppen behöver vila för att få igång matsmältningen.
Ät i lugn och ro, lägg ner besticken emellanåt.
Undvik magsyrehämmande medel som tuggummi och kolsyrade drycker.
Dricka mellan måltider och mindre tillsammans med matintag. Då blir det lättare för magen att bearbeta och bryta ner maten. Drick minst 1,5-2 liter vatten om dagen. Svep gärna och låt vattnet vara varmt och ljummet. Örtthé räknas som vatten/vätska om det inte är urindrivande vilket te.x grönt thé kan vara.
Tillsätt matsmältningsenzymer om det verkar behövas. Att ha tillräckligt med olika sorters matsmältningsenzymer och en rik tarmflora är viktigt för tarmhälsan.
Undvik försurande mat som stör magens pH-balans. Syrabildande mat är t.ex. raffinerade hel- och halvfabrikat, vitt mjöl, socker, läsk, godis, kaffe, alkohol, kött, fisk, ägg, säd (vete, havre, korn och råg) samt alla mjölkprodukter. Försurande mat ska inte förväxlas med sur i smaken - ofta är det tvärtom. Citron som är surt är t.ex. inte försurande för pH-balansen. I magsäcken ska vi vara sura - annars kan inte maten smältas. Men att vara försurad av maten är en annan sak.
Djupandning stimulerar den del av nervsystemet som står för lugn-och-ro och en god matsmältning. Vid stress går istället vårt aktiva nervsystem på och förhindrar en god funktion. Så, öva på att andas djupt - ända ner i magen.
Sömn, varva ner och ät helst inte efter kl 20 på kvällen.
Nya vanor i små tuggor
Precis som att maten måste brytas ner steg för steg så behöver vi bryta ner nya rutiner i enklare delar. Att börja med allt håller oftast bara någon dag eller två. Vill du göra en förändring som kan hjälpa magen på sikt så välj ut ett par saker och fokusera på dessa fullt ut. Öva verkligen i att tugga maten och lägga ner besticken på tallriken ofta eller ta bort tuggummit och kolsyran och börja djupandas varje dag i några minuter. Testa och se vad det ger!