En Midsommarnatts dröm...
Midsommar för mig är blommor i håret, friska bad och massor av jordgubbar och jag skulle utan tvekan gärna fira i en vecka. I år har jag även firat att min son fyllde tre år på självaste Midsommarafton - en sann jordgubbsälskare precis som jag. Därför blev det under helgen som gick både färska söta små röda toppar med nyklippt mynta, en somrig sallad med sparris, feta och jordgubbar och det som vi alla lystet slickat våra nosar mest inför tanken på - en ljuvlig raw jordgubbscheesecake. Den var sååå god att vi helt enkelt måste göra en avstickare till njutningens rike denna vecka och fortsätta vår resa genom tarmen inom kort. Idag blir det bara jordgubbar även till er!
Ett måste för alla läckergommar!
Ja, den här ljuvliga jordgubbsdrömmen kommer att få en hedersplats på Midsommarbordet. Säkert finns det fler därute som vill spara in på gluten, mjölk och socker men som aldrig tummar på 100% maximerad njutning… Jag, lovar, vi återkommer till det skadade tarmvillit senare och varför vissa födoämnen triggar inflammation i tarmen, men just i denna högsommartid vill jag bara dela bland det godaste jag ätit på lääänge… Det här är en jordgubbstårta att dö för, men som är så dundergod för kroppen att den får dig att leva länge!
Raw Jordgubbscheesecake
"En midsommarnatts dröm i tre cheezy-cake akter".
Botten:
2 dl mjuka dadlar (urkärnade)
3 1/2 dl naturella mandlar
1 dl kokosflingor
Fyllning:
6 dl blötlagda (över natten) cashewnötter
2 lime (juice)
200 g ekologiska jordgubbar (tinade eller färska)
2 dl mjuka dadlar (urkärnade)
1/2 msk äkta vaniljpulver
1,5 dl kallpressad kokosolja (smält på låg temperatur för att bevara näring)
1 krm havssalt
Topping:
500 g ekologiska jordgubbar (tinade eller färska)
2 mjuka dadlar
1 ask färska jordgubbar till dekoration
Skapandet av denna dröm
Botten:
Mixa mandlar till ett fint kross och tillsätt övriga ingredienser så att det blir en jämn massa. Klä botten av en form med löstagbar kant med plastfolie, och strössla kokosflingor generöst över botten. Smörj kanterna med kokosolja och tryck ut massan jämnt över botten. Ställ in i frysen.
Fyllning:
Skölj cashewnötterna väl och mixa alla ingredienserna till en tjock och jämn smet. Häll fyllningen över den frysta kokosbotten, bred ut till ett jämt lager och in i frysen igen.
Topping:
Mixa bär och dadlar till en slät sås och bred över kakan. Plasta in väl och låt stå i frysen över natten.
Ta fram cheesecaken och låt den tina i kylen i några timmar innan den ska ätas. Dekorera med jordgubbar strax före servering.
Njuuuuut!