7 rätters för dina tarmbakterier
Avsmakningsmeny för Lactobacillius med vänner.
Vill du bjuda dina goda tarmbakterier på en sju rätters meny? Då ska du strax få några tips i vad som kan locka fram en fabulös fest för dessa läckergommar som vi vill ska frodas i din tarm. Klackarna i taket! Nu blir det jordärtskocka och grön banan på menyn!
Prebiotika
Detta med prebiotika och probiotika, det är väl två liknande namn för samma sak? Nja, inte riktigt. De hör för all del samman, men låt oss reda ut begreppen. Prebiotika är en typ av fibrer som är fermenterbara och som passerar matsmältningssystemet utan att brytas ner ända tills de kommer till tjocktarmen. I denna sista del av mag-tarmkanalen lever de flesta av våra tarmbakterier vilka livnär sig på dessa fibrer. Prebiotika är med andra ord mat för probiotika. Om du minns grammatiklektionerna från högstadiet så kanske du även har färskt i minnet att prefixet ”pre” betyder just ”före”. Vi kan med andra ord säga att prebiotika är föregångare till probiotika.
Syrade grönsaker, grön banan och rå jordärtskocka!
Prebiotika finns i råa grönsaker, syrade grönsaker, kombucha, kefir mm. Kan hända har du en kombucha svamp i skafferitet, men du behöver inte vara hemmabryggare för att få i dig tillräckligt med prebiotika.
Basen är att äta minst 500 gram nyttigheter från växtriket av varierad art varje dag, but the more the merrier, så gärna upp till 1000 gram. Har du någon gång vägt ditt eget intag på en köksvåg där hemma förresten? Extra bra är fibrer från följande källor:
Pektin - grön omogen banan, äpple, plommon och blåbär
Inulin - jordärtskocka, sparris och lök
Resistent stärkelse - grön omogen banan, råa rotfrukter, baljväxter och fröer
Betaglukan - havre, shiitakesvamp och korn
En enkel justering i vardagen som du kan göra för att stärka din tarmflora är helt enkelt att välja en grönare banan nästa gång och att riva ner en rå jordärtskocka i din sallad. Det är inte bara nyttigt utan krispigt och supergott! Så, syrat, grönt och rått är med andra ord grundreceptet för din nästa avsmakningsmeny där hemma för tarmbakterierna.
Ät gott, må gott!